Saturday, January 29, 2011

Resepi dari kilang matkeli!!!

Ikan keli salai masak lemak cili api

Bahan-bahannya:
Ikan keli salai 4 ekor
1 ulas bawang merah (dihiris nipis2) *
Kunyit hidup sebesar ibu jari (dicincang halus)*
Daun kunyit satu helai (diracik halus)
Halia 2cm tebal (dihiris nipis2)*
2 batang serai (dititik)*
10 biji cili padi (dihiris nipis2)*
Santan (1 kotak)
Garam secukup rasa

Cara-cara memasak
1. Masukkan santan dan air yang secukup dalam kuali.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan yang bertanda * dan juga ikan keli.
3. Masak sehingga kuah mendidih. 
4. Masukkan daun kunyit dan garam secukup rasa
5. Masak sehingga kuah pekat.
6. Boleh dihidang bersama nasi.

Selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment